Suomeksi På svenska In English

Muistomerkin suunnittelu ja tilaus

Hautamuistomerkki on aina ainutkertainen valinta ja sen hankintaan on hyvä paneutua huolella. Aluksi on mietittävä monelleko vainajalle hautamuistomerkki hankitaan. Näin päästään määrittämään kiven koko. Hautamuistomerkin muodolla ja sisällöllä voidaan viestiä vainajasta. Pohjakiven valinta viimeistelee muistomerkin.

Seurakunnan ohjesäännöt

Jokaisella seurakunnalla on omat erilliset ohjeensa ja säädöksensä, jotka koskevat hautamuistomerkkiä. Hautamuistomerkkejä koskevat ohjeet koskevat yleensä kiven maksimikokoa. Pääkriteerinä on, että hautamuistomerkin tulee mahtua omalle hauta-alueelle. Joillakin alueilla voidaan määritellä myös kiven väriin ja muotoon liittyviä seikkoja.

Kivi materiaalina

Kivi koetaan materiaaliksi, joka kuvaa muistojen pysyvyyttä. Kiven värin valinnalla voidaan vaikuttaa muistomerkin tunnelmaan. Nykyisin valikoimissa on monia kauniita värisävyjä, joilla voidaan luoda muistomerkille persoonallisuutta. Hautamuistomerkkien valmistukseen käytetään pääasiassa kotimaisia kivilajeja. Täytyy muistaa, että kivi on luonnonmateriaali ja sille on ominaista värin ja kuvioinnin vaihtelevuus.

Tutustu kivilajivalikoimaan täällä

Pintakäsittelyt

Pintakäsittely vaikuttaa voimakkaasti kiven väriin ja ulkomuotoon. Yleisimpiä pintakäsittelyitä ovat kiillotus, hionta, lohkonta, hakkaus, polttaminen ja hiekkapuhallus. Esimerkiksi kiillotettu pinta luo tyylikkään vaikutelman ja se on helppohoitoinen vaihtoehto. Karheat pinnat likaantuvat helpommin, mutta tuovat luonnollisen vaikutelman.

Tekstit

Tekstin toteutustavoista yleisin on kaiverrus; muita vaihtoehtoja ovat pronssikirjaimet sekä -laatat. Tarjolla on useita erilaisia tekstityyppejä, joiden valinta vaikuttaa kiven yleisilmeeseen. Kaiverrettu teksti pintakäsitellään yleensä kultaamalla, mutta se voidaan myös maalata eri väreillä. Nimitietojen lisäksi kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi ammatti, arvo tai runo. Uutuutena nimitiedot voidaan tehdä myös ruostumattomasta teräksestä eli RST-kirjaimin.

Tutustu tekstityyppeihin täällä

Tutustu RST-tekstityyppeihin täällä

Tutustu pronssilaattavaihtoehtoihin täällä

Koristeet ja symboliikka

Vainajan elettyä elämää voidaan kuvata myös erilaisin symbolein. Yleensä kiveen liitetään risti tai linnut, mutta koristeet voivat viestittää vaikkapa vainajan harrastuksista tai elämäntyöstä. Koristeet voidaan toteuttaa joko kaivertamalla ja kultaamalla, hiekkapuhaltamalla tai liittämällä kiveen pronssikoristeita.

Tutustu koristevalikoimaan täällä

Lyhtykivet

Lyhty tuo hautamuistomerkkiin tunnelmallisuutta. Lyhtykivessä kynttilä voi palaa rauhassa tuimallakin tuulella. Auringonpaisteessa lyhtykiven lasi antaa kaunista kullankeltaista valoaan ilman kynttilää. Lyhtykehyksistä saadaan yksilöllisiä valitsemalla erilaisista väri- ja koristevaihtoehdoista sopiva yhdistelmä. Kiven yhteyteen voidaan laittaa myös erillinen pronssi- tai alumiinilyhty joko pohjakivelle tai erilliselle tolpalle.

Tutustu lyhtymalleihin täällä

Pohjakivet

Hautamuistomerkin suunnittelun jälkeen pohjakiven valinta viimeistelee muistomerkin kokonaisuuden. Viimeistellyn, tyylikkään ja helppohoitoisen lopputuloksen saat valitsemalla esim. kiillotetun tai kukka-aukollisen pohjakiven. Kukka-aitiossa kukat ovat siististi esillä ja kiillotetulta pinnalta lika on helppo poistaa.

Tutustu pohjakivimalleihin täällä

Suunnittelu- ja tilausprosessin eteneminen

Hautamuistomerkin suunnittelussa voidaan käyttää apuna Designer- ohjelmaa, jolla saadaan hahmotettua kiven ulkoasu tilauksen yhteydessä.  Voitte pyytää luonnoksen meiltä tai edustajaltamme, jolloin teemme vedoksen muistomerkistä toiveidenne pohjalta. Kun olette tyytyväinen luonnokseen, voitte tilata hautakiven luonnoksen pohjalta. Ennen hautamuistomerkin toimitusta haemme sitä varten tarvittavat luvat seurakunnalta. Kun olemme saaneet luvan muistomerkin asennukselle seurakunnasta järjestämme hautakiven kuljetuksen ja asennuksen hautausmaalle. Hautakivillämme on kahden vuoden oikaisutakuu asennuspäivästä lukien.

Ilkivaltatakuu

Hankkiessanne hautamuistomerkin Kaavin Kiveltä on Teillä mahdollisuus ottaa muistomerkille ilkivaltatakuu. Takuu ilkivallan varalle on maksullinen ja voimassa 5 vuotta hautamuistomerkin asennuspäivästä lukien.

Lue tarkemmat takuuehdot täältä.

Hautakivien historiaa

Hautausmaa löytyy pienimmästäkin kirkonkylästä. Hautausmaa on keskeinen osa suomalaista maisemaa aivan kuten kirkotkin. Maisema-arkkitehtuurin liittyvän merkityksensä lisäksi hautausmailla on huomattava kulttuurin säilyttämiseen liittyvä tehtävä. Hautausmaat ja hautamuistomerkit ilmentävät omaa aikaansa säilyttäen ja siirtäen historian tietoa sukupolvelta toiselle, samalla ne kertovat myös paikkakunnan historiasta.

Tutustu hautakivien historiaan täällä

Sanoja surusta

Vain kerran kuljemme maallisen matkan, sitten olemme poissa. Elämä on tullut täyteen. Kuolema on osa elämän lahjaa. Se kuuluu elämään piirtäen vaelluksemme rajat. Kuolema tekee meistä pienen ja avuttoman. Se on mahti, joka ei ole meidän määrättävissämme; se ei jätä meille valinnanvaraa.

Sanoja surusta täällä

hautakivet:

×
×