Suomeksi På svenska In English

Hoito-ohjeita

Kivi on kaunis, arvokas materiaali ja kestävyydessään lähes ikuinen. Hautamuistomerkkinä kiveen liittyy paljon tunnearvoa ja siltä vaaditaan tietynlaista edustavuutta. Säännöllinen kiven hoito on hyvä ottaa tavaksi jokaisen haudalla käynnin yhteydessä.

Yleisin lika hautamuistomerkeissä ovat hiekka- ja multaroiskeet. Roiskeet ovat puhdistettavissa harjalla ja vedellä tai miedolla pesuaineliuoksella. Harjaaminen soveltuu myös siitepölyn puhdistamiseen kivestä. Siitepölyn puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti pinttymien estämiseksi. Sammaleen poistamiseksi voidaan käyttää apuna ruostumattomasta teräksestä valmistettua harjaa mikäli sammal on pinttynyttä.

Kullatut tekstit on puhdistettava varoen ja ensimmäisen vuoden aikana puhdistusta ei suositella tehtäväksi ollenkaan. Kullatut tekstit voidaan puhdistaa pehmeällä kankaalla ja tarvittaessa kultaukset voidaan uusia.

Metallikirjaimien ja –koristeiden puhdistuksessa käytetään metallin puhdistukseen soveltuvia tahnoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pronssin patinoituminen ajan saatossa on normaalia ja puhdistettukin pronssikoriste patinoituu uudelleen tummemmaksi ajan myötä.

Lyhtykivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä ja vääränlaisten kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa lyhdyn nokeentumisen sekä steariiniroiskeita. Lyhtylasien puhdistaminen voidaan tehdä vedellä tai miedolla pesuaineella. Pinttynyt noki puhdistetaan keraamisten liesitasojen puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella. Steariinista tulleita rasvatahroja voidaan puhdistaa talousspriillä.

hautakivet:

×
×